Revalidatie mindset: van “Rx” naar leerklimaat

In sport gaat het meestal om prestaties, winnen of om het verbeteren van jezelf. Dat betekent dat er in veel sportsituaties als vanzelf elementen aanwezig zijn die samen een resultaatklimaat vormen.

In CrossFit wordt gewerkt met standaarden op de WOD, ook wel bekend als “Rx”, die aangeven aan welk type beweging er van je gevraagd wordt, het aantal herhalingen en het gewicht dat je daarbij gebruikt. De Rx standaard is representatief voor het resultaatklimaat binnen CrossFit. Het whiteboard kwantificeert ieders resultaten, op basis van uniforme regels en beweegstandaarden. En dat is top. Het motiveert en maakt zichtbaar hoe je verbetert in je persoonlijke fitness (een eerdere score verbeteren), relatieve fitness (de score van je box of die van je buurman verbeteren) of absolute fitness (iedereen verbeteren 😊).

Door de open layout van het whiteboard ontstaat automatisch een sociale controle op basis van ieders resultaten. In positieve zin is dat leuk, maar wanneer resultaten teruglopen, misschien heb je een vermoeiende tijd achter de rug of ben je (deels) geveld door een blessure, is dat confronterend en soms ook een beetje demotiverend.

Hoe ga je daar nu goed mee om? Vanuit het oogpunt van revalidatie is het interessant om niet het prestatieklimaat, maar juist het leerklimaat in je training te bevorderen. De coaches van CrossFit Rijswijk specialiseren in het inschatten van de intensiteit en volume die voor jou in een training leidt tot prestatieverbetering. Ze ondersteunen je met beweegtips en als je bepaalde bewegingen niet kunt uitvoeren, zullen ze aanpassingen voor je maken in de WOD. Maar de mindshift maak je zelf.

Een aantal tips om gemotiveerd te blijven in je revalidatie:
– Focus in de WOD op wat wel kan en verbeter in kwaliteit, snelheid of soepele transities;
– Perfectioneer ‘skills’ die je leuk vindt en zonder klachten kunt uitvoeren;
– Bouw je ‘aerobic capacity’ uit op de bike erg/rower/ski erg of runner;
– Optimaliseer je flexibiliteit en stabiliteit;
– Zorg dat je skill/ac/mobility werk bijdraagt aan je overall performance als sporter;
– Laat iemand je accountable houden voor de tijd die je in je ontwikkeling steekt;
– Maak jezelf niet gek als het een keer niet lukt. Iedere dag begin je met een schone lei.

Heb je hulp nodig bij het opstellen van een programma waarin je gericht aan je herstel werkt en een extra duwtje in de rug krijgt om gemotiveerd te blijven? Wij staan voor je klaar!

Scroll naar boven