Wat te doen bij pijn?

Soms gaat het mis. Het schiet ineens in je rug, of je blaast je schouder of knie op in een workout. Natuurlijk kunnen we dan naar oorzaken zoeken in (gebrek aan) warm up, techniek, te zwaar, te weinig herstel… Er zijn tig manieren om geblesseerd te raken als je in je sport je grenzen aan het verleggen bent.

Voorkomen is natuurlijk beter, maar als het dan toch gebeurd kun je maar beter ‘mindfull’ met je lijf omgaan. Dat begint waarschijnlijk met even flink schelden en balen, om daarna de tegenslag te accepteren en te focussen op een pro-actief herstel, zodat je zo snel mogelijk weer kunt doen wat je leuk vindt.

Als we het hebben over de ernst van blessures zijn er verschillende gradaties. Soms heb je echt hulp nodig van een arts of fysio, maar in veel gevallen kun je er ook prima zelf mee aan de slag. Als je geen helse pijnen lijdt, uitstekende botstukken ziet of last hebt van een doof en tintelend gevoel, kun je onderstaande overwegen.

Acute pijn heb je niet voor niets. De signalen proberen je duidelijk te maken dat je actie moet ondernemen. De eerste reactie komt meestal in de vorm van pijn, zwelling, warmte en/of roodheid. Stoppen met bewegen is niet eens de slechtste strategie, alleen veroorzaakt dit weer stijfheid en vermindert het de afvoer van afvalstoffen. En dat vertraagt je herstel weer.

Focus op wat kan. Je gaat op zoek naar bewegingen die je redelijk comfortabel kunt uitvoeren. Dit betekent niet dat je nooit pijn mag voelen, maar het moet wel te doen zijn. Denk bij een schaal van 0 tot 10 aan een 3 of maximaal een 4. Als je een blessure hebt zal je range of motion beperkter zijn, dus vertraag, doe wat binnen je pijngrens kan en verruim je bewegingen als je lijf dat toelaat. Begin bijvoorbeeld bij kniepijn aan 1/4e squats, wandelen, fietsen of roeien. Dit brengt je bloedsomloop op gang en het voorkomt stijfheid. Uit onderzoek blijkt dat inspanning op 50% pijnreducerend werkt en je bloedsomloop optimaal stimuleert.

Het gaat om de balans tussen het accepteren van enige pijn, zonder er doorheen te pushen en zonder het volledig te ontwijken. Daarnaast is het van belang om de omliggende spieren en weefsels soepel en sterk te houden, zodat alle voorwaarden voor je herstel optimaal zijn.

Heb je hulp nodig bij het vinden van een manier om door te trainen zónder door een blessure heen te duwen? Of wil je laten checken hoe ‘erg’ de blessure is? Wij staan voor je klaar!