The Overhead Athlete

[av_textblock size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-ktdfc4u4′ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]
Ken je het gevoel dat je met de barbell boven je hoofd naar beneden wilt zakken en dat je lichaam op de helft denkt, “mwoahh dit is wel ver genoeg”?

Tot ik vijf maanden geleden met CrossFit begon bestond mijn sportactiviteit altijd uit voetbal, tennis, fitness en hardlopen. Fitness was ondersteunend aan voetbal en tennis. De motivatie om balsporten te doen was voor mij altijd aanwezig. De focus lag op de bal in het doel of over het net krijgen en niet écht heel erg op de manier van bewegen.

Toen ik begon met CrossFit (waar de bal meestal ontbreekt bij de workouts :-)) kwam ik er al snel achter dat als ik beter wil presteren in de workouts, ik niet alleen op kracht en conditie moet verbeteren maar óók op mobiliteit. Daarom ben ik gestart met een overhead programma met extra aandacht voor het ontwikkelen van de mobiliteit die mijn lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen presteren!

Na het analyseren van mijn bewegingen samen met Wieteke bij een mobilitycheck hebben we een oefenprogramma opgesteld. In deze video zie je de analyse die we gedaan hebben bij de start van het programma, en in de komende videos houd ik jullie op de hoogte van de resultaten. Maar dat niet alleen: ik laat ook zien hoe jij dit óók kunt doen! Zo kunnen we beiden aan de slag om te zorgen voor een sterke en stabiele overheadsquat.

Als beginnend lifter is er op veel punten verbetering te halen: ik ga aan de slag met de mobiliteit van mijn enkels, heupen, wervelkolom en schouders. Belangrijk is dat ik mijn lichaam laat wennen aan de nieuwe beweging om zo te zorgen voor meer mobiliteit. Veel overhead squat bewegingen maken met de zojuist genoemde gewrichten dus! Voor de enkel en heup is het belangrijk dat deze zo ver mogelijk kunnen buigen terwijl voor de wervelkolom en schouders juist het strekken weer belangrijk is. De komende tijd ben ik behoorlijk in de weer met elastische banden, balletjes en foamrollers. In videos op onze Instagrampagina (volg je ons al?) laat ik je zien met welke oefeningen ik aan de slag ga en hoe jij dat ook kunt doen. Let’s go!

Videos met tips en oefeningen die je zelf ook kunt doen:
Mobility oefeningen voor een soepele en sterke rug
Mobility oefeningen voor de overheadpositie in de schouders

Geschreven door Fysiotherapeut Wouter
[/av_textblock]

Scroll naar boven